Våldtäkt är kvinnans fel.

Jag brukar inte ta upp sådana här ämnen men jag måste säga att jag sett saker på internet som göra mig orolig. Jag brukar inte läsa kommentars fälten men har nu börjat gjort det och det är skrämmande hur vissa människor ser på kvinnan i samband med en våldtäkt.

Jag ska ta det från början. På min FB la en vän upp en artikel som hette ” Kvinnor måste se sitt eget ansvar i vid våldtäkt”. I artikeln menar Lucia Ray att kvinnor måste förstå att det kan vara svårt att förstå gränsen för killar med vad det får och inte får göra när du väl har börjat vara intim med dom. Hon menar också att kvinnor bör sätta upp regler för sig själv vad de får och inte får göra med killar de träffar.  För egen uppfattning gå in och läs artikeln här!

Jag förstår vad författaren menar och att man på så sätt sätter gränser och att de då inte blir missförstånd men åter igen, varför, varför, varför är det vi kvinnor som måste behärska oss, sätta gränser och visa ansvar.

När jag var mindre kunde jag inte förstå hur vissa tjejer inte kunde/våga/ville anmäla en våldtäkt. Det gör jag verkligen i dagsläget. Hela tiden lägger vi ansvaret på tjejen och hur hon agerade. Och min fråga är spelar det någon roll? Ett nej är väll ett nej?

Det sjuka är att när jag läser artiklar som denna tycker jag att vi på nått sätt lägger ansvaret hos kvinnan och vi betraktar män som djur. Att dom inte är kapabla till att tänka själva och ansvara för sina egna handlingar. Vi som kvinnor måste ”skydda” oss mot dessa varelser för att går du för långt med en man har han svårt att veta var gränsen går. Det blir nästan som att de är synd om männen som får gå runt och frästas av alla kvinnor.

En liten grej jag tänkt på som kan låta grym, men det bara är en tanke och fundering är att tänk dig att du köper en hanhund eller en häst som är hingst. Det första man i stort sätt råder ägaren till är att kastrera djuret för att tankebanorna ska vara i  en bättre balans. Undra hur mycket det påverkar oss människor?

Okej, en sista del jag uppmärksamma i går var att en kvinna i Helsingborg hade blivit våldtagen när hon låtit en man följa med henne upp i sin lägenhet för att ge honom pengar för att ta sig hem. I detta kommentars fält blev jag riktigt arg. Där stod det saker som – Är hon så dum att hon låter en man följa med upp i lägenheten får hon skylla sig själv. – Han var dessutom en afrikan, så hon borde ju fattat. – Men snälla vad tror hon? – Är hon så dum får hon ta konsekvenserna.

Vilka var det då som skrev dessa saker, JO ANDRA MÄN!!! Ska man inte få lita så pass mycket på killar att man ska kunna ta med dom upp i lägenheten för att sen få det kastat mot sig att det är ditt eget fel? I och med att han följde med upp är det ett klartecken för att gör vad du vill med mig? Ge istället credd till kvinnan som var en fin och omtänksam människa som ville hjälpa och dessutom är hon inte rasist utan ser bara en människa.

Även i min egen vardag har jag stött på detta då en bekant till mig påstod att en tjejkompis hade legat med en av hans vänner vilket jag visste inte hade hänt. Jag svara då att nej jag vet att hon inte har det. Jag får då till svar men hon följde ju med honom hem så. Jag svarade – Måste man ligga då eller, dessutom hade hon mens. Och då får jag till svar – Jah, då får hon väll ta den i 2:an då.

Efter det blev jag så arg, ska man inte ens få följa med en kille på efterfest och fortsätta ha roligt utan att man ”måste” ligga med honom? Och det andra han sa tänker jag inte ens kommentera för det finns inga ord!

Vad vill jag då med det här inlägget. Jag vill att man ska sluta lägga skulden på kvinnorna och istället fokusera på att lära dom att bli så pass säkra i sig själva att dom vågar säga nej tydligt och högt om de inte vill. Det ska vara deras val lika mycket som mannens hur långt de vill gå.

hämta images tvasamhet_310119c valdtakt8

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>