Så håller du koll på din ekonomi som ny företagare

Nedan kommer några tips om hur du kan hålla koll på din ekonomi som ny startad företagare. Tipsen är tagna från Entreprenör24

Förstå din situation

Innan du ens drar igång måste du sätta dig in i din egen situation. Du måste ha en noga utstakad plan för hur ditt ekonomiska år kommer se ut. Hur länge klarar sig ditt företag utan intäkter? Finns det någon reservplan ifall dina mål inte uppnås? Kom i rätt sinnesstämning och var realistisk.

Håll kollen

I början är det kritiskt att spara på vartenda öre. Du måste veta dina inkomster och utgifter och detta gör du lättast med ett program som exempelvis Microsoft Excel. På ett kalkylblad bör du logga samtliga kostnader, alltifrån inköpet av pennor till företagslunchen. Det är många bäckar små som oftast ruckar den ekonomiska balansen och om du har koll på dem slipper du undra vart pengarna tar vägen.

Second-hand shoppa

Att starta företag innebär köp av kontorsmaterial, möbler och teknik. Var smart och köp allt begagnat. I början finns inget utrymme för prestige, det viktigaste är att prylarna fungerar. Gör dig själv en tjänst och surfa runt på Blocket och Tradera i stället för Bang & Olufsen.

Byteshandla

Pengar är inte det enda sättet att få tag på det du vill. Byteshandel är ett underskattat och utmärkt sätt att anskaffa sig saker och tjänster. Kan du byta en gammal fåtölj mot ett skrivbord? Om du lär din vän Photoshop kan denne då lära dig Excel? Använd ditt kreativa sinne och hitta nya vägar till att få tag på det din verksamhet behöver.

angest1

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>