SMS-lån, en skuldfälla.

Ett sms lån eller snabblån som det också kallas brukar handla om summor mellan 1000 – 5000kr. Det är en typ av kredit där du som lånetagare snabbt kan få in pengarna på kontot. Själva kommunikationen sker via ett sms till kreditföretaget och pengarna hamnar på ditt konto.  Enligt konsumentverket kan lånetagare i vissa fall få en årsränta på 700-800%! Sms-lån brukar sägas vara ”räntefria” men de har ofta en avgift som tas ut för varje lån och därför den höga räntan.

I Economista tas ett exempel på 5000 kronor upp. Du lånar alltså summan 5000 kr + en uppläggningsavgift på 300 kr. Den effektiva räntan blev då 26% och du får en kreditkostnad på ca 700 kr. Totalt har du en summa på 5700 kr som ska betalas.

Det kanske inte låter extremt mycket men om du nästa månad tar ett likadantlån blir det plötsligt en extra avgift på 700kr igen som ska betalas. Bara under 2012 hamnade 50 000 sms-lån hos kronofogden.

Sms-lån är farliga lån pga att man tror att det är en liten avgift som ska betalas tillbaka men om du använder ett lån för att täcka upp dina vardagsutgifter vad är det som säger att du kommer ha pengar nästa månad?

Jag personligen skulle råda er att aldrig täcka upp tillfälliga kostnader med ett sms-lån. Det är bara ett sätt att skjuta upp problemet. För att lösa de måste du se över din ekonomiska situation och inte tro att det blir annorlunda nästa månad.

Någon som tagit sms-lån? Vad är er erfarenheter av det? Har en liten summa plötsligt blivit stor eller har du tagit det för att ha råd med ett par skor?

Bild på svenska pengar

blogstats trackingpixel

9 reaktion på “SMS-lån, en skuldfälla.

 1. Du säger 14000 unika läsare och ingen interagerar, stämmer detta? Tråkigt med en blogg där ingen vill kommentera

  • Det med 14 000 läsare var mitt svar till journalisten följande.
   Jag har på en vecka haft ca: 14 000 unika läsare.

   Det var precis när Isabella hade länkat bloggen. Nu pendlar den dagliga siffran mellan 1500 – 2000 läsare. Det går upp ibland och ner ibland.

   Sen beror kommentarerna mycket på vad jag skriver. Om det är ett ämne som det finns mycket åsikter runt eller om det är ett ”snällare” ämne.

    • Oavsett om hon får kommentarer eller inte så ska hon vara stolt över att hon gör hennes 1500-2000 läsare rikare på erfarenhet om privatekonomi och att hon ger pepp över att ta tag i sitt liv. Fast att det inte är många som kommenterar, så påverkar hon så många på en positiv riktning, så istället för att du ska trycka ner henne kan du ge henne kritik på ett schyst sätt eller bara hålla käften.
     Tack!!

     ps. jag hade aldrig tagit ett sms-lån för i mina ögon är det oansvarigt.

     • Hej Emma,
      Tack för din finna pepp! 😉 den värmer med fina ord! Härligt att du inte åkt in i fällan!

 2. Like two additional popular herbal bowel-enhancers, Senna and Cascara, aloin gets the purgative properties from anthraquinone glycosides and that is truly troublesome, since anthraquinone glycosides have been suggested, in some
  scientific studies, as potentially carcinogenic.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>